Herpes – Årsag til udbrud, behandling, symptomer og smitte

herpes virus

Herpes genitalis en infektion i kroppen forårsaget af Herpes Simplex Virus Type 2. Symptomerne på virussen viser sig i form af sviende blærer i og omkring kønsdelene, men kan også opstå andre steder på kroppen. Dog ikke at forveksle med forkølelsessår, som er Herpes virus type 2, der kun opstår i og omkring munden. 
Herpes er en såkaldt kronisk sygdom, da det aldrig kommer ud af kroppen. Når virus ikke viser sig i form af blærer og sår, ligger den latent i kroppen langs n
ervebanerne. Hos mange personer viser Herpes sig dog aldrig i form af infektionssymptomer, men ligger passiv i kroppen hele livet. 
Symptomer er meget ubehagelige, og består af sviende blærer, som er smertefulde ved urinering og ved slemme udbrud kan de være til gene bare ved at sidde ned eller gå. Selvom der endnu ikke findes en kur mod Herpes virus, findes der effektive former for forebyggelse, naturlig behandling og medicinske præparater.
Denne artikel bringer de vigtigste faglige information i forhold, hvordan Herpes symptomer viser sig, hvorfor de opstår, hvordan man behandler det, samt hvordan det forebygges fremadrettet.

Hvad er symptomer på Herpes i kønsdelene?

En herpesinfektion har flere faser. Typisk er de første tegn en dirrende, snurrende fornemmelse i huden. Herefter hæver huden op og rødmer, hvorefter der viser sig en masse små væskefyldte blærer. Disse blærer er smertefulde og meget ømme. De første dage vokser de sig større og større, hvorefter de efter ca. fire dage brister og væsken flyder ud. Dette er særdeles smertefuldt, da udbruddet nu er et åbent sår. Efter nogle begynder der at komme et reelt sår, som kan bløde ved slag eller stræk i huden. Det bliver mindre ubehageligt, når såret har fået sårskorpe på, det er dog stadig et stadie, hvor såret kan være ømt og visuelt synligt. Først når såret heler og skorpen falder af er der kun en rødlig hudfarvet plet tilbage, som ikke gør ondt eller smitter. 

Sådan ved du, om du har Herpes genitalis

Lad du være sagt med det samme: Du kan sagtens have Herpes uden at vide det. Du kan altså bære på virusen og sågar videregive sygdommen til andre, selvom det aldrig har bemærket, at du har symptomer fra en HSV-infektion. Nogle mennesker få kun meget milde symptomer, mens andre slet ikke oplever symptomer. Mange af dem, der oplever symptomer, kan vil mærke dem inden for få dage til et par uger efter smittetidspunktet. Mens andre vil opleve det første udbrud af symptomer flere måneder eller endda år efter at være smittet.

Symptomerne på et herpes-angreb kan opsummeres til følgende:

 • Groft rødt område ved kønsdelene uden smerte eller kløe
 • Snurrende, dirrende eller kløende fornemmelse i det udsatte område i starten
 • Ophævelse af de inficerede område
 • Sviende, smertefulde, væskefulde blærer
 • Smerte ved urinering – specielt for kvinder
 • Blærer der brister og bliver til sår
 • Feber-lignende tilstand og generel utilpashed
 • Hovedpine og manglende søvn
 • Hævede lymfeknuder

Primærtudbruddet, som er det første udbrud efter smitte, er typisk markant hårdere, mere omfattende og ubehageligt end de udbrud, som vil komme efterfølgende – såfremt du bliver ramt af mere end ét herpesudbrud.

Der findes kun én behandlingsform som virker i alle stadierne af forkølelsessår. ViruLite Light Device har egenskaber der både er præventive, behandlende og sårhelende. Lysterapi-enheden er således klinisk dokumenteret til at hele en herpes-infektion (forkølelsessår) hele fire dage kortere end placebo. 
Læs mere om ViruLite mod herpes type 2

Hvad er risikoen for at symptomerne kommer igen?

Dig, der har dit første udbrud efter en genital HSV-infektion, kan forvente at få fire til fem udbrud inden for det kommende år.

Som tiden går op, opbygger din krop mere immunitet mod virussen, og udbruddene kan blive mindre hyppige, endda stopper den helt for nogle mennesker. Det kræver den rette kost, forebyggelse og behandling, hvilket vi kommer ind på i løbet af denne artikel.

Hvad er årsagen til Herpes udbrud?

Hvis du er smittet med Herpes type 2, eller hvilken som helst anden for Herpes-virus, har du helt sikkert spurgt dig selv om:

Hvorfor får jeg udbrud, og hvad er årsagen til, at der opstår en herpesinfektion?

Der er mange faktorer gældende, når der gælder årsager til Herpes virus. Når du først er smittet, og er begyndt at opleve tilbagevendende udbrud, er flere ‘triggers’ til at symptomerne viser sig. Fællesnævnernes for alle disse ‘udløsere’ er immunforsvaret. Grunlæggende kan man sige, at når immunforsvaret er svækket, er risikoen for herpesudbrud størst.

Forebyggelse af Herpes 

Der findes heldigvis mange måder at forebygge Herpes genitalis på. Langt de fleste metoder har relation til kroppens immunforsvar. Det skyldes, at Herpes udbrud opstår i forbindelse med nedsat immunforsvar. I denne artikel vil vi fremhæve de tre mest kendte og effektive metoder til at forebygge mod, at Herpes viser sine ubehagelige symptomer i form af udbrud. 

Forebyggelse gennem sund kost

Immunforsvarets styrke er stærkt påvirket af, hvad du indtager. Med sund og varieret kost giver du din krop ideelle muligheder for at opretholde og stimulere sine egne forsvarsmekanismer. Der findes tonsvis af litteratur omkring sund kost og immunforsvar, og vi har opsamlet de bedste råd her:

 • Drik rigeligt med vand – gerne 2-3 liter hver dag. Pas dog på med at drikke for meget – en god tommerfingerregel er din krops vægt delt 3 i deciliter – dvs. en person på 60 kg skal drikke 20 deciliter – dvs. 2 liter.
 • Undgå for meget sukker og tomme kulhydrater. Alle ved efterhånden, at sukker ikke er den bedste energikilde, men mange spiser stadig hvid ris, pasta og brød. Et godt råd er at skære ned på det, hvis du ønsker styrket immunforsvar.
 • Skru op for de grønne grøntsager. Broccoli, kål, spinat og avokado – you name it. De har alle positive egenskaber for dit immunforsvar – masser af antioxidanter, vitaminer og ikke mindst så styrker de indirekte dit immunforsvar ved at styrke tarmsystemet ved at bidrage til den rette pH-værdi.

Læs mere om forebyggelse af herpes her 

Forebyggelse med pro-aktiv behandling

Når du har styrket dit immunforsvar er du et langt stykke ad vejen mod et Herpes-frit liv. Det næste du kan gøre er, at tænke struktureret over, hvornår du typisk får udbrud, og derefter begynde pro-aktivt at forebygge mod angrebene. De typiske triggers for Herpes er:

 • Sygdom
 • Stress
 • Søvnmangel
 • Menstruation
 • Stort indtag af alkohol

Ved at tage udgangspunkt i disse 5 situationer (4 hvis du er en mand), kan du arbejde med en række teknikker til at forebygge angreb. I forbindelse med sygdom, menstruation eller efter i weekend med meget alkohol bør du pro-aktivt behandle inden, du får et udbrud. Ja, behandle det raske område. Det er selvsagt svært, hvis du ikke ved, hvor du bliver angrebet. De fleste oplever dog, at udbrud kommer mange af de samme steder. Her er det idéelt at have en ViruLite enhed, da lysterapi er fuldstændig ufarligt, mens en behandling har gode præventive effekter. Når du behandler vil det patenteret lys ramme hud, mens celle-multipliceringen sker i området og spreder sig til det omkringliggende hud.

Forebyggelse med naturlige produkter

Samme teknisk som den ovenfor nævnte kan bruges med særlige æteriske olie, såsom Tea Tree Oil, eller gode urter såsom Citron Mellissa eller hvidløg. De har ikke samme effekt som lysterapi, men det er bedre at forebygge med det, end ikke at gøre noget, når du har en mistanke om, at et Herpes-angreb kan være på vej. En læbepomade med manuka-honning eller lysin kan også fungere rigtig godt, mens kokosolie, arganolie og ren lakrids ligeledes har positive egenskaber mod Herpes virus.

Kilder: 

Virulite vs aciclovir effekt

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
ViruLite Light Device
Author Rating
51star1star1star1star1star
1 Comment
 1. Seth 24/01/2018 at 1:50 pm - Reply

  Herpes er svært vanlig. Vi trenger å vite mer om det. Folk som bor med herpes Jeg vil gjerne dele med deg hvordan jeg ble kvitt herpes på kroppen min og også jeg vil at du skal vite at herpes er en av de fryktelige sykdommene som alle må prøve å kvitte seg med hvis du har det før det kommer ut av hånden. Jeg ble kurert av herpes ved bruk av urtemedisin Dr Sagbo sendt til meg gjennom et budfirma, jeg tok medisin i 20 dager, og i dag er jeg helbredet. Mange mennesker der ute vet ikke betydningen av urte medisin, men jeg tar det med deg at urtemedisin kan kurere herpes og andre dødelige sykdommer. Du kan få hans urtemedisin ved å kontakte ham gjennom hans
  email på: drsagbo6088@gmail.com eller
  WhasApp / ring ham på +2347019642881.

Leave a Comment

Your email address will not be published.